LIFE – Zwanger zijn

juli 21, 2015

Ik heb altijd al wel een kinderwens gehad en wanneer ik dacht aan hét moment dat je er achter komt dat je zwanger bent, romantiseerde dat beeld eigenlijk alleen maar. Ik dacht dat je een positieve test ooit in je handen had, je liefdevol naar je partner rende om te vertellen (met zwijmel muziek) dat het echt zo is en daarmee klaar. Je buik groeit langzaam maar toch zo mooi en rond, en een paar maanden later puf je drie keer en hoppa bevallen. Oké behalve dat einde dan, door mijn zus en anderen vrouwen die moeder zijn in mijn omgeving wist ik dat dat niet klopte haha. Maar zwanger zijn, nee daar kon ik me nooit iets bij voorstellen. Tot ik het nu dus zelf ervaar. Met alle pro’s en con’s van dien. Een klein stukje over hoe ik het zwanger zijn, tot nu toe ervaar.

Wat niemand je kan vertellen is hoe jouw lichaam er op reageert. Je ziet stralende zwangere vrouwen in boekjes staan (of in het wild) en besluit dat dat immers perfect vergelijkingsmateriaal is. Dat ik dus met tranen in mijn ogen op de bank zat, te moe om de afstandsbediening te pakken, vond ik in het begin maar raar. Inmiddels weet ik dat ik verre van de enige  ben die zo moe was, maar je leest er nog zo weinig over. Gelukkig bestaan er ook wel 100% oprechte ‘mommyblogs’. Maar als iemand zegt dat ze fluitend en dansend door het eerste trimester is gegaan, voel ik me soms een onwijze sukkel.. ik vond het namelijk drie keer niks. Ook ik heb huilend op bed gezeten en tegen Michel gezegd dat ik het echt even niet meer leuk vond. Nu ik 18 weken zwanger ben én weet dat we een dochter krijgen zie ik pas eindelijk die kneiterroze wolk een keer voorbij komen. Gelukkig, want ik dacht bijna dat ‘ie er even niet zou komen.. Een hele dag werken is voor mijn voeten geen pretje, je mooi voelen in kleding is soms een gevecht tegen negatieve gedachten en voel me een oma als het aankomt op het inplannen van mijn dagen/week. En ja als je jezelf gaat vergelijken ten opzichte van meisjes met maat 34 terwijl jij je als een zeekoe uit bed rolt.. dan komen die tranen vanzelf met bakken uit je ogen storten.

Maar wanneer ik heel zachtjes een beweging voel ik mijn buik en liefkozend mijn handen er op leg… ja dan voel ik wel 2837 vlinders door mijn buik fladderen. Ik huil zelfs bij Barbie en het zien van haar baby, kittenfilmpjes kom ik niet met droge ogen door en als er een iemand is op deze wereld waarop ik echt niet meer kan wachten..Ik ben echt onwijs verliefd aan het worden. En niet alleen op onze kleine dame, ook de liefde voor haar papa is nog groter geworden dan ik me kon voorstellen. Ik krijg zometeen een gezin met iemand die ik de liefde van mijn leven kan noemen. Hoe awesome is dat? Iets dat ik mooi van mijn bucketlist kan schrappen. Damn you hormones ;).

Zwanger zijn is een aanslag op je lijf en op je mentale gesteldheid. Ja het is mooi, ik voel me onwijs gezegend dat ik überhaupt een kindje kan en mag krijgen. Maar ik vind het wel vermoeiend (alsof ik nog niet moe genoeg was ;)) om constant maar te horen dat je van alles moet genieten. Dat kán toch niet. Ik ben niet de allerblijste als ik naar de beginnende striemen op mijn buik kijk, en voel me af en toe heel ver van een MILF in wording. Daarnaast ben ik ook onwijs in paniek geweest over de verantwoording die je erbij krijgt, je eigen leven dat verandert en het verliezen van vrienden. Anderzijds is het iets dat ‘erbij hoort’ en je er niks aan kan doen behalve het los te laten. Je leven krijgt een andere invulling, maar het is niet voorbij. Wanneer mensen grappen dat dit wel zo is, moet ik er absoluut niet om lachen. Het lijkt wel normaal om te zeggen ‘dan stopt je leven’ in plaats van ‘wat fijn dat er zo’n verrijking bij komt’. Ja je tijd wordt schaarser, maar daar door waardeer je wel meer je vrije tijd lijkt me. Mijn motor zal vaker even nummer twee/drie moeten zijn, mja dat is dan maar zo. Ik krijg er wel een compleet gezin voor terug. Net zo als het bemoeizuchtige gedoe over het feit dat we een meisje krijgen ‘ja die zijn wel pittig hoor’ of ‘weet wat je aan begint’.  Newflash: we hebben niet uitgekozen wat het zou worden. Daarnaast is elk kind anders. Ik ken jongens die je graag achter het behang wilt plakken en meisjes zo zen als Buddha himself. Laat mijn kind gewoon zichzelf zijn, we zien het vanzelf wel.. right?

Zwanger zijn -de baby in je buik- lijkt wel het eigendom van ie-de-reen. ‘Geniet er van he’ ‘Niet te veel zus doen he’ ‘Wel veel zo doen’ ‘Je bent nog zo jong’  ‘ Ja 23 is een mooie leeftijd’ ‘Je gezin is het aller belangrijkste, geloof me je knipt je haar zo kort’ ‘Heel stoer dat je nog gaat motorrijden’. Om maar een voorbeeld te geven..

De wereld van zwangeren en moeders is me toch een aparte. Dan heb ik het niet over mijn eigen moeder. Want de gevoelens over je eigen moeder, op het moment dat je zwanger bent, zorgt dat je in een hormonale spons verandert. Ik denk bij alles ‘dit heeft mijn moeder ook met mij meegemaakt’ en dan wellen de tranen naar boven en wil ik met haar knuffelen omdat ze zo lief is. Oké ik dwaal af.  Maar ik heb het over het leger aan bemoeierige ‘mamavanhenk’ op instragram of Facebook moeders. Vrouwen die hun haar afknippen en een bestelling bij de Crocs winkel plaatsen. Die hun man op nummer 39 zetten en naar de Libelle zomerdagen gaan. Ik heb Michel plechtig beloofd niet zo te worden, laat onze dochter nu al meegenieten met de V10 geluiden van onze auto en zal ten alle tijden een kittig paar hakken in bezit hebben. Wat ik dus even kwijt wilde over dit soort vrouwen is dat ze alles waar ze zelf in geloven het liefst jouw strot in willen douwen. Zoals ik al eens heb verteld, sommige onzekerheden worden ook gemaakt door de invloeden van buitenaf. Iedereen weet immers wat het beste is voor jouw kind, terwijl ik meer denk van ‘joh laat me doen wat mij gelukkig maakt en waar ik me goed bij voel’. Wanneer je een zwangerschapstest mag doen, moet er echt een boekje bij zitten met een waarschuwing over het leger der moekes. Het is een van de meest irritante menssoorten die ik ken.

Zo, dat is er uit. Dan kan ik nu weer verder op mijn roze wolk.

– Madelaine

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.