LIFE – Wat ik heb geleerd van zwanger zijn

november 20, 2015

Momenteel staat de teller op 35 weken, dat betekent dat ik dus over 3 weken ‘mag’ bevallen. Stiekem mag het van mij ook wel iets eerder zijn hoor, het gewaggel ben ik inmiddels wel zat ;). Aan de andere kant kan het ook nog 5 weken duren voor mevrouw er is, dus ik wacht maar geduldig af. En ja het is waar, de laatste loodjes wegen het zwaarst..

Tijdens deze zwangerschap heb ik veel dingen over mezelf en anderen geleerd, het leek me leuk om te op een rijtje te zetten! Het is geen hele erge uitgebreide blogpost, maar gewoon een soort opsomming van de wijze lessen der zwangeren. Let’s go.

 • Wanneer je zwanger bent is je buik (en baby daarin) een collectief bezit. Iedereen vraagt ernaar, dat kan leuk zijn maar ook heel irritant, vooral wanneer onbekenden dit doen. Het is daarnaast ook sociaal geoorloofd om te staren naar zwangere buiken. Michel heeft vaker benoemd hoe erg iedereen staarde naar m’n buik, ik denk dat het nog erger wordt op het moment dat ik met de kinderwagen rond race.
 • Omdat je meteen een collectief bezit bent van de Nederlandse samenleving krijg je ook heel veel advies. Heel erg veel ongevraagd advies. Wanneer je al denkt aan het posten van een foto van je lunch, waar heel toevallig salami of iets anders op zit, moet je je meteen afvragen hoe verstandig het is om dit daadwerkelijk te doen. Je wordt namelijk overvallen met reacties als ‘niet te veel zout’ ‘volgens het Geitenwollensokken insituut is salami verboden’ ‘Volgens mijn verloskundige mocht het wel’. Daarnaast kan er op de kleinste dingen zo heftig worden gereageerd dat je het gevoel hebt dat je de grootste misdadiger in deze wereld bent, er wordt nog net niet met brandende fakkels voor je huis gedemonstreerd.

  Iets zegt me dat ik veel katten dingen heb..

  Iets zegt me dat ik veel katten dingen heb..

 • Zelfs de katten waren onderwerp van gesprek. ‘Niet in de kinderwagen laten hoor, geen kattenbak verschonen hoor, wist je dat katten stiekem GHB maken en dit aan hun pootjes blijven zitten? zou ze niet aaien hoor.’ ‘Mogen jouw katten in de BABYkamer?’ ‘Ik heb onze hond/kat/wandelende tak weggedaan toen ik zwanger was want je weet het maar nooit met huisdieren’.
 • Niet iedereen snapt dat je echt moe-moe-moe kan zijn. Dus niet ‘moe’ zoals na een slechte nacht maar echt dat er 0% energie meer in je lichaam zit. Het is sowieso moeilijk om je zwangerschaps gerelateerde kwaaltjes uit te leggen aan iemand die nog nooit een drie keer uitgeklapte eicel in zijn lichaam heeft gehad. Geef het dan ook soms op, als iemand vraagt hoe het is kan je dus ook met ‘goed’ antwoorden terwijl je voor je gevoel net 3 x de marathon hebt gelopen met kanonskogels op je rug.
 • Het accepteren van je veranderende lichaam kan erg moeilijk zijn. Zoek hulp wanneer nodig, het heeft bij mij heel erg geholpen! Ik voel me nu zelfs gewoon ‘goed’ over mezelf. Ik had zelf misschien wel iets meer willen genieten van alles. Maar dat is natuurlijk achteraf gepraat.
 • Je man vindt je echt de mooiste vrouw die er is. Althans Michel zegt het, dus dan geloven we dat dan maar ook ;).
 • Trapjes kunnen heel leuk voelen, karatetrappen aan het einde van je zwangerschap kunnen echter zorgen voor gekneusde ribben en ingewanden. Dat voelt onwijs rot aan, en je kan er niks aan doen. Behalve met zachte hand je baby een klein beetje zeg maar de andere kant opduwen.

  14.5 week zwanger, hier vond ik mezelf al ‘dik’. Think again woman!

 • Het zorgt tevens voor slapeloze nachten, misschien is het een voorbereiding op het nachtwerk? Vervelend is het wel, maar goed door die plafonddienst kan je wel weer 377 Buzzfeed artikelen lezen. En in je verlof kan je toch de volgende dag ‘niksen’. Ik probeer het semi-positief in te zien.
 • Ik ben super veel gaan reflecteren, vooral toen ik wist dat we een meisje krijgen. Ineens kwam mijn eigen jeugd helemaal voorbij denderen.
 • Dat ik het motorrijden zo zou missen, ik kan echt niet meer wachten. Sorry baby!
  image2
 • Mama’s zijn ook maar meisjes die ouder zijn geworden. Vooral nu ik zelf moeder ga worden klopt deze quote als een bus. Als klein kind is je ouder je superheld, ik zou niet weten hoe ik die superheldin voor onze dochter moet worden. Maar ga zeker m’n best doen.
 • Zwangeren/moeders kunnen heel erg veroordelend zijn tegen over anderen.
 • Alles waar baby voor staat is 10 keer zo duur.
 • Maar je blijft maar kopen! Argh, weer iets vergeten.. dan maar opnieuw naar de winkels. ‘Oh kijk dit had ik nog echt nodig’.
 • Alles waar mama voor staat is ook belachelijk duur, en lelijk.
 • Je hebt echt niet alles nodig wat op die babylijsten staat, in de winkels proberen ze dus wel heel erg op je gevoel in te werken ;). Niet intrappen!
 • Kinderwagens shoppen is leuker dan gedacht, ik was dan ook heel erg blij toen we ‘m thuis hadden. Had ik nooit kunnen voorspellen, ik.. blij met een kinderwagen? Dacht dat ik alleen van auto’s en motoren hield.
 • Het is heel lastig om weinig roze te kopen voor een meisje, niet dat ze een zuurstok wordt hoor, maar er is ook gewoon weinig non-roze voor meiden.
  Die geweldige E30 M3 romper heb ik van Janine gekregen, de shirtjes met Marie (<3 <3) van Kirsten.
 • Aan het einde van je zwangerschap keer je meer in jezelf. Ik denk ter voorbereiding op de bevalling?
 • Positiekleding is duur en 9 van de 10 keer niet mooi. Ik heb deze zwangerschap dan ook overleefd met topjes van de Primark (een maat groter) en veel vesten. Broeken heb ik wel op de groei gekocht, maar daar heb je dan ook bijna geen keus in. Zwangerschapsleggings zijn trouwens heaven.
 • Er zijn mensen die hun ongeboren kind constant wondertje, prinsesje of prinsje noemen. Ik heb geleerd dat ik daar allergisch voor ben ;). Baby noemen we bij haar naam, en toen ze die nog niet had was het ‘mini’.
 • Mijn huid is een broeiplaats voor striemen, overal. Zelfs in m’n knieholtes (tmi?).
 • Douchen vind ik echt heel fijn, soms wel drie keer per dag (niet eco/rekening vriendelijk, sorry).
 • Mijn eetlust is niet heel erg veranderd, maar ik moet eigenlijk wel 4 zakjes wortels per week eten en ben ineens heel vatbaar voor zoete baksels. Vooral het zelf maken!
 • Ik nam me voor erg sportief te zijn deze zwangerschap, think again.
 • Bejaardenyoga volgens tijdens je zwangerschap kan er voor zorgen dat je thuis komt met spierpijn.. everywhere.
 • Ik vond het heel raar om te zien dat mijn buik groter werd dan mijn voorgevel, dat was ik niet gewend.. Bestaat er nog een wereld daaronder? Ik zie ‘m in ieder geval niet meer. Alles dat nu op de grond valt is ook niet meer van belang.
 • Scheren op gevoel is moeilijk, en met mijn kaasrasp kunsten heb ik nu dus ook wat extra littekens op m’n benen gekregen.
 • Ik ben nog 283 keer verliefder geworden op Michel dan dat ik al was.
 • Ik heb in het begin geen band gehad met de baby in m’n buik, dat is pas echt meer aan het einde gekomen toen ik wat meer interactie met haar kreeg. Ik schaam me daar niet voor hoor, maar als je andere zwangeren hoort kletsen over hun wondertjes en verliefde gevoelens.. ik heb me dus wel een beetje een buitenstaander gevoeld.
 • Dat je aan het einde echt niet meer kan wachten tot de baby er is. Kom maar op met die bevalling! Ik wil je nu wel eens zien, kroelen, voelen en normaal kunnen bukken.
  Ik vergeet vast nog wel wat puntjes (ah ook zo’n mooie kwaal). Maar bij dezen mijn ‘bescheiden’ lijstje, ik ben benieuwd wat ik van de bevalling ga leren.. Kijk er nu al naar uit, nouja deels dan.

  Madelaine.

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.