Een sterke relatie.

april 12, 2016

Wat onze relatie zo sterk maakt? Ik heb er niet echt één passend antwoord op. Vandaar dat ik er maar een hele blogpost aan wijd.

10628115_1044112875653062_194460576348067191_n

Michel en ik zijn nu twee jaar en een aantal maanden bij elkaar. We hebben in deze, nog vrij korte, periode diepe dalen gekend maar ook hele mooie hoogtepunten. Ik denk niet dat iedereen die downs goed aan had gekund en ben dan ook van mening dat wij een ijzersterk team zijn. Vooral nu we Jasmin hebben komt dit nog meer naar voren. Jup, die vlinders in mijn buik zijn nog lang niet verdwenen. Er is niemand die me zo goed kent als Michel.

Hij is niet alleen mijn vriend, verloofde, en als je het officieel wil zien: man (geregistreerd partnerschap). Hij is ook mijn maatje, beste vriend en persoon waarbij ik mezelf het meest mezelf kan zijn en veilig voel.
Ik zeg niet dat onze relatie perfect is, dat wij nooit kibbelen of ruzie maken maar ik vind wel dat wij een sterke en goede relatie hebben. Er is balans, we vinden elkaar allebei even belangrijk (ik heb wel eens anders meegemaakt) en gunnen elkaar alles. Daarnaast vinden we allebei bepaalde dingen even belangrijk, ook wel zo handig.

1551523_875553475842337_6567156936463180525_n

Communicatie is een van de dingen die ik key vind in een relatie. Je hoort vaak dat relaties stranden omdat er niet of weinig wordt besproken of er juist weer totaal niet naar elkaar wordt geluisterd. Kijk, wanneer je net met iemand een relatie krijgt en de verliefheid en roze suikerspinnen met kittens nog rijkelijk in beeld zijn is iemand compleet perfect. Anders was je in eerste instantie niet verliefd geworden ;). Maar hoe langer je samen bent hoe beter je iemand leert kennen en daarbij ook zijn/haar flaws. Je krijgt niet iemand ‘kant en klaar’ uit een pakje, een relatie is ook gewoon werken.. aan jezelf maar ook aan en voor elkaar. Sommige dingen die ik doe vind Michel irritant, en andersom moet ik soms ook wel eens tot tien tellen. Wij spreken dit wel direct uit naar elkaar. Ik heb moeten leren dit liever over te brengen, hij heeft moeten leren dingen meteen te zeggen en niet iets op te kroppen. Zoals ik al zei, we zijn niet perfect maar aldoende leert men. Kleine irritaties worden uitgesproken en we vragen dingen aan elkaar. Soms merk je dat mensen dingen vanzelfsprekend vinden, die jij helemaal niet vanzelfsprekend vindt. Of je doet een aanname maar vraagt niet naar waarom iemand iets wel/niet doet. (Sowieso moet je altijd vragen ‘hoe komt het dat?’ en niet ‘hey lul waarom doe je dit niet!11!) Het klinkt misschien stom maar wij hebben ook gewoon de taken in het huishouden verdeeld, zo doe ik meer omdat ik meer thuis ben maar doet Michel ook gewoon afdoende in het huis. We doen daarnaast ook altijd samen boodschappen en pakken samen de grote klussen aan, zoals de badkamer grondig schoonmaken of de bovenverdieping even opruimen. Wat dat betreft gaat dat heel erg goed zo.

210aa33ce4526fe3d1e3aa874ea873c6

Nu Jasmin er is proberen we ook quality time voor elkaar te maken. Natuurlijk is het niet elke dag feest en soms ploffen we allebei doodop op de bank wanneer Jas ligt te slapen, maar er is genoeg Tender Loving Care, ruimte om even over je dag te kunnen ventileren, en gaan ook nog gewoon samen op pad. De een vindt dit oke en bemoeit zich er niet mee, en iemand anders zal zich vast afvragen waarom we eind dit jaar met z’n tweeen op vakantie gaan. Ik vind ons namelijk ook gewoon nog partners én ouders, niet enkel ouders. Je moet een relatie ook wel leuk houden en ik vind het stom dat er vrouwen zijn die zichzelf nog enkel zien als moeder en dat seks geen werkwoord meer is ;). Liefde komt van twee kanten en ik vind dat je het niet kan ontvangen voor je het geeft. Ik ben blij dat ik een vriend heb die spontaan thuis komt met een bloemetje, ik vind dat namelijk heel erg lief. Hij spreekt zijn waardering ook uit en dat is iets dat ik iedereen kan aanraden. Naast het vragen of iemand het vuil buiten wil zetten is het ook heel belangrijk om gewoon nog lief voor elkaar te zijn. Wees blij dat je naast je grote liefde wakker wordt, en als je dat gevoel niet meer hebt ga dan na hoe het komt dat je het niet meer hebt. Zoals ik al zei een relatie is werken. Je kan niet verwachten dat het altijd maar rozengeur en maneschijn is. Zolang je maar wel het gevoel heb dat het goed zit tussen jullie, dat je echt kan zeggen dat je een team bent (en niet op een broer-zus manier). Ik vind het ook erg leuk dat Michel en ik dezelfde hobby’s delen en ook uren lang kunnen lullen over auto’s en motoren. Misschien is dat ook wel een van de belangrijkere dingen; over alles kunnen praten. No shame, totaal niet. Hij heeft me op mijn slechtst gezien, op m’n lelijkst, op m’n sexiest en intens gelukkig. Het kan allemaal en dat voelt zo fijn.. Hij vind me nog leuk terwijl ik debiele liedjes voor ons dochtertje/de katten zing.

11018727_912004665530551_806168951756108251_n

Naast lief zijn, je waardering uitspreken en je irritaties niet opkroppen is het ook belangrijk dat je respect hebt voor elkaar. Michel gaat graag met zijn vrienden de auto wassen (ja dat is echt een hobby, don’t ask) en daarna een hapje eten. Als hij geen ”zin” heeft in Jasmin en ik ben vrij, of ze kan ergens anders even chillen dan is dat geen enkel probleem. Het klinkt een beetje gemeen hoor dat ”geen zin” maar iedere ouder snapt wel wat ik bedoel. Dingen voor jezelf doen is namelijk ook iets wat je moet blijven doen. Als ik even wil motorrijden dan heb ik ook die vrijheid, ik ga ook elke week naar yoga en ga er voor mijn blog ook vaak op uit. Er moet ook ruimte zijn voor je eigen ontwikkeling en ontplooiing. Michel is vorig jaar zijn eigen bedrijf begonnen, iets waar ik hem ook (zo goed als ik kan) in probeer te steunen en er voor hem te zijn wanneer hij even zijn ei kwijt wil. Hij betrekt mij soms ook bij dingen en dat vind ik leuk. Evenals dat hij blij is voor mij dat ik nu een eigen bedrijf heb en goed aan de slag ben voor NIVEX. Hij hoeft niet juichend langs de zijlijn te staan als ik nu zeg dat ik stop met school en een cursus kantklossen voor beginners ga volgen, een beetje realistisch zijn en feedback geven is ook wel handig ;). Maar hij steunt me waar hij kan, en vice versa.

Ik ben geen Dr Phil en nee we zijn niet 278 jaar bij elkaar. Maar naarmate de tijd verstrekt weet ik wel wat werkt. Misschien heb je er wat aan :).

(Ik heb dit met toestemming van Michel geschreven ;))

1 Comment

  • Reply yvonne april 24, 2016 at 21:24

    Heel goed beschreven. En relatie is soms hard werken.

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge