De namen van Jasmin

februari 25, 2016

Wat was ik blij toen ik eindelijk op 15 december aan iedereen de namen van Jasmin kon vertellen! Sommigen wisten al de naam, maar genoeg mensen nog niet. Anderen wisten enkel één naam. Jasmin is namelijk een lucky lady met drie namen. Dat is iets wat wij heel erg mooi vinden staan. Zelf heb ik vier voornamen en Michel heeft er twee, een beetje de gulden middenweg dus.

jasmin

Er stonden heel wat meisjesnamen op ons lijstje. Jongensnamen waren wat lastiger, we hadden er slechts één gevonden die wel redelijk leuk was. Voor meiden was het toch makkelijker. Zo vonden we Eva een mooie naam maar ook Isa was kanshebber. Tot we ineens terecht kwamen bij Jasmijn, we vonden het beiden een hele mooie naam. Maar de klemtoon ligt op ‘mijn’ en dat staat dan weer niet mooi in combinatie met haar achternaam. Dat is wel iets waar je rekening mee moet houden natuurlijk. Al snel werd het Yasmin met een Y. Eigenlijk waren we het daar wel snel over eens.

In juni, toen wij nog niet wisten wat onze baby was (jongen/meisje), hadden wij de bezichtiging van het huis waarin wij nu wonen. Op de muur in de gang stond er met potlood iets geschreven en toen ik dichterbij kwam stond er YASMIN op de muur. Mijn gevoel zei meteen tegen mij dat dit geen toeval was. Ik vond het een té mooi ‘teken’ om het af te schilderen als ‘toevallig’. Het moest zo zijn. Dan maar wat ‘zweverig’ ;).

IMG_5105

Lang verhaal kort, wij kregen het huis en een maand later wisten we ook dat we in december een dochter kregen. De naam Yasmin stond nog steeds behoorlijk vast tot ik de schrijfwijze ergens tegen kwam met een J. Dit voelde nog beter en het staat ook nog een stuk mooier in combinatie met onze namen, haar andere namen en onze achternaam. Als ‘test’ schreven we namelijk alle mogelijke combinaties op papier.

Jasmin haar tweede naam is Ellen. Dat is misschien een vreemde in het rijtje en we hebben er ook best wat vragen over gekregen. Michel zijn moeder leeft al enkele jaren niet meer en wij wilde als eerbetoon onze dochter een naam meegeven die iets te maken had met zijn moeder. In het dagboekje dat zijn moeder bijhield toen zij in verwachting was van Michel stonden er namen in die hij zou krijgen als hij een jongen was (Michel dus) en als hij een meisje was. Hij zou als hij een meisje was Ellen hebben geheten. Het was dus vrij logisch om deze naam door te geven. Zo leeft ze een beetje voort in onze dochter.

jasminkaart2

Jasmin haar derde naam is Isabella. Ja Isa komt dus toch een beetje terug. Ten eerste vinden we beiden het een ontzettend mooie naam én staat hij voor mij voor mijn zus. Die heet geen Isabella, maar als zij een dochter had gekregen had haar dochter  deze naam gedragen. Dan wel als tweede of als eerste naam. De band met mijn zus is super sterk en betekent heel veel. Zij heeft zelf twee zoontjes en heeft een behoorlijk heftige periode gekend in haar leven. Een derde kindje kan en mag dan ook niet. Vandaar de keus, van mij, om een naam mee te geven die voor Jasmin haar tante staat.

De naam Jasmin spreek je trouwens uit op zijn Nederlands. Het is geen Jasmien, Djesmin, of Jasmiene. Gewoon Jas-Min, een soort rebus ;). Wij vinden haar namen heel erg goed bij haar passen en ik ben stiekem ook wel trots er op, geen top 10 naam voor ons. Aan haar voornaam zit verder geen betekenis. We weten dat het een van oorsprong Arabische naam is en die staat voor de Jasmijnbloesem.

 

 

 

5 Comments

 • Reply yvonne maart 5, 2016 at 18:48

  Ik had al gezegd dat ik het een mooie naam vond en dat vind ik nog steeds. En de gedachte en combinatie van de andere twee namen en de 3 namen bij elkaar vind ik heel mooi.

 • Reply Silke februari 26, 2016 at 12:39

  Mooie namen voor een mooi meisje <3 En wat bijzonder dat je toch een soort 'teken' kreeg mbt de naam.
  Silke onlangs geplaatst…Mommy Wars TagMy Profile

 • Reply Olga februari 25, 2016 at 15:06

  Ik zie een bekend commentsystem, dus ik ga even los met typen hoor 😉 Ik heb wel eens vaker meegemaakt dat een soort voorgevoel bij babynamen de kop op komt steken en bij jou dacht ik dus even dat je je dochter Isa zou gaan noemen. Misschien ook niet een heel moeilijke gok, omdat het nu een vrij populaire naam is, maar wel grappig om dit zo terug te lezen. Vernoemen vind ik, mits niet heel truttig (dus dat iedereen in een familie die naam ook draagt) juist heel leuk, dus Ellen is een go. Vind ik juist een heel mooie gedachte dat je haar er nog bij betrekt, zelfs nu ze dit niet meer mee kan maken. Ik heb mijn zoon zelf twee keer vernoemd naar mannen uit zowel mijn moeders als vaders familie. Zij wisten dat niet en vinden het allemaal heel bijzonder. Mijn oma heeft m’n zoon helaas maar een keer gezien en vond het altijd lastig om zijn naam te onthouden en uit te spreken, maar zijn laatste naam wist ze wel: de naam van haar man en dus mijn opa. Vond ik wel een mooi moment, zo op het laatst 🙂 en toen wist ik ook zeker dat ik het goed gedaan had.

 • Reply Jennifer februari 25, 2016 at 14:10

  Ik vind dat jullie er wel echt heel goed over na hebben gedacht, heel mooi om haar die verhalen mee te geven in haar namen!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.