Auto/motor kopen 101

april 20, 2016

Als er een ding is wat ik leuk vind is het wel shoppen. Combineer dat met mijn grote liefde voor auto’s en motoren en je hebt me hoor. Ik vind de zoektocht naar een nieuwe auto of motor echt heel erg leuk. Een beetje oriënteren, marktplaats afstruinen, op zoek gaan naar dealers, nadenken wat handig is en dan uiteindelijk toch verliefd worden. Bij ons zijn er al veel auto’s en motorfietsen verkocht en gekocht. Uit eigen ervaring schrijf ik daarom deze 101, en met een beetje hulp van Michel natuurlijk.

jm0wi

Voor ons is ‘ie trouwens ook wel handig want onze M5 moet worden vervangen voor een E91 330/335i. Er is niets zo leuk als die V10 hoor en we worden er ook erg gelukkig van

,maar het is tijd voor wat anders. Michel heeft de M5 nu bijna drie jaar en we hebben er veel plezier van gehad. Hij heeft ons naar Duitsland gebracht, we hebben een keer ervaren dat 315 km/u wel erg hard is, hij kan aardig leuk de ring over, is ons pronkstuk geweest op de baby announcement en heeft gewoon heel veel plezier gebracht. Hij heeft vorig jaar al eerder te koop gestaan, maar nadat ik hem een keertje naar huis bracht en Michel achter mij aan reed is de M5 diezelfde avond nog van internet afgehaald. ”Ik kan hem gewoon niet weg doen nadat ik ‘m zag rijden.”

Anyways, bij dezen wat tips op een rijtje voor wanneer je van plan bent een nieuwe auto of motorfiets te kopen. Bij beide gelden eigenlijk dezelfde ”regels”, dus vandaar dat ik beide behandel.

Quanta Costa?

Wellicht een van de belangrijke dingen is weten wat je wil uitgeven. Een auto kopen is een ding, daarna volgt het onderhoud, de benzine (of diesel), wegenbelasting, verzekering en misschien wil je er zelf ook nog wel wat aan doen. Ga dus niet aan de top van je budget zitten en weet vooraf wat je kan verwachten.

In elke provincie is het qua bedragen van de wegenbelasting weer anders gesteld. Ook speelt je brandstof en het ledig gewicht van de auto een rol. Een diesel is duurder in de wegenbelasting dan een auto die rijdt op benzine. LPG is volgens mij langzaamaan aan het verdwijnen, maar mocht dit toch je voorkeur hebben dan kan je in ieder geval ook een hogere wegenbelasting verwachten ten opzichte van een benzine auto.

Rijd je meer dan 20.000 kilometer kan een diesel interessant zijn, deze zal namelijk zuiniger rijden en kan meer kilometers aan. Het meest zuinig rijd je natuurlijk met een elektrische auto ;), maar dan moet je wel rekening houden met de actie radius en het laden van de auto. Bij vrijwel alle auto’s staat aangegeven hoeveel ze verbruiken, wel is een fabrieksindicatie vaak rooskleuriger dan hoe het in de werkelijkheid.

Een verzekering is natuurlijk verplicht, doe vooraf goed onderzoek naar wat voor verzekering je precies wil afsluiten. WA, WA + beperkt casco, WA + onbeperkt casco, dan heb je ook nog allerlei soorten aanbieders en gelden er voor sommige ook een leeftijdsgrens (van jezelf en van je auto/motor).

Vooronderzoek is het halve werk.

Dikke tuning jonge

Wat ook nog eens erg belangrijk is is wat je verwacht voor je geld. Als jij voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten kan dit wel eens betekenen dat er sprake is van achterstallig onderhoud of een algehele slechte staat van de auto/motor. Een (hoge) kilometerstand wil niet altijd iets zeggen over de staat van de auto/motor, onderhoud is echt key. Als hier bewijzen van zijn d.m.v. ingevulde boekjes, bonnetjes is dat alleen maar mooi meegenomen. Niet dat boekjes álles zeggen maar you get the point. Ik moet zeggen dat bij mijn GSXR alleen een aankoopbon zat en ik op de gok de motorfiets heb gekocht.. werkelijk niks mis mee en ik heb er echt van genoten. Mijn motorfiets daarvoor had wel bonnetjes maar reed voor gene meter. Het is soms ook gewoon een gok.

zumi9

Daarnaast staan er ook veel auto’s/motoren te koop die zijn voorzien van een opleukpakket of prachtige andere Halfords dingen. Als dat is wat je wil, prima. Maar vaak is dit niet professioneel gedaan en is er dus niet echt sprake van kwaliteit. Ik vind het persoonlijk fijner als een auto/motor zo origineel mogelijk is. Bij de motor natuurlijk met uitzondering van het uitlaatsysteem/slip on, het liefst zit die er al op :).

Mocht er wel professioneel aan zijn gesleuteld vraag dan om een bewijs in de vorm van een bon of certificaat. Dan weet je zeker wie het heeft gedaan en waar het is gedaan. Altijd handig wanneer je wrap er ineens afw(r)appert ;). Zoals ik al aankaartte is het ook belangrijk om te weten wat je verwachtingen zijn. Als jij een auto bij JetCars koopt voor 300 euro (ja dat kan) dan moet je niet verwachten dat je er mee naar Zuid-Frankrijk komt (of wel maar dan heb je geluk), als je voor het tienvoudige een auto koopt, wat verwacht je dan?  Weet dus goed wat je wil voor je geld.

Testpiloot

Bij het kopen van wat dan ook geldt er een hoofdregel: als het te mooi is om waard te zijn, dan is dat het ook.. Maar mocht je je droom bolide tegen komen voor drie keer niks en lijkt alles perfect, weet dan dat dit in 9 van de 10 gevallen niet is. Je wordt er echt niet blij van als er met een auto of  motorfiets is gesjoemeld. Daarom kan ik je ook aanraden om een onafhankelijke  aankoopkeuring uit te laten voeren. Tegenwoordig heb je dit voor motorfietsen ook, had ik dat maar eerder gedaan. Want van mijn CBR werd ik van kleine dingetjes niet blij, en door de verliefdheid waren mij die niet opgevallen..Ik kwam er pas thuis achter. Laat je dus niet altijd leiden door je gevoel maar neem iemand mee die zakelijker is en met een andere kijk op je nieuwe aankoop kijkt. Ik had alleen niet echt goed geluisterd naar Michel.. Des te eerlijker heb ik ‘m verkocht want ik wil niet dat iemand het zelfde ervaart als ik.

Heb je op marktplaats of bij een dealer toch je droom bolide hebben gevonden. Google dan toch altijd even de naam van de persoon of het bedrijf. Vaak komen er toch wel wat hits naar boven, let wel op het internet is men over het algemeen ietwat negatief. Soms is het wel eens waard om zelf een kijkje te nemen. Maar als er met koeienletters staat dat je het niet moet doen, tsja waarom dan wel?

Vraag altijd of je een proefrit kan maken. Zo ervaar je de auto/motor toch wel het allerbeste. Michel en ik hebben onlangs nog een proefrit gemaakt met een auto en daar zijn we heel blij mee geweest. Op alle foto’s zag ie er namelijk perfect uit en we hadden hem al eigenlijk voor onze deur willen parkeren. In het echt vielen er toch wat dingen tegen en zijn we dus zonder nieuwe aanwinst naar huis gegaan. Wees dus ook niet bang om weg te lopen als het je niet zint.Er zijn echt wel meer auto’s op de parkeerplaats (moet toch iets van dat spreekwoord maken) dan alleen degene waar je op had gemunt. Vertrouw ook op het gevoel dat je krijgt van een dealer/particulier.  Michel is daar een stuk zakelijker in, ik kan best mijn emoties laten leiden. Het zelfde voor het onderhandelen over de prijs. Mocht je, net als ik, daar geen ster in zijn neem dan iemand mee die dit wel kan. Er is altijd ruimte voor onderhandeling, echt.

Dit zijn een paar van mijn (onze :)) tips voor het kopen van een auto. Wellicht heb je er nog meer of doe je het heel anders? Laat dat dan even weten, leer ik ook weer van.

 

 

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.